NEDERLAND - Bij ruim een kwart (26%) van de toekomstige ouders ontstaat discussie over de naam van hun kleintje. Dit blijkt uit onderzoek van Kaartje2go onder ruim 1.700 Nederlanders. Hebben ouders de naam eenmaal gekozen, dan lukt het lang niet iedereen om hem geheim te houden, terwijl ze wel die intentie hadden. Een op de tien geeft aan de naam per ongeluk al verklapt te hebben, bijvoorbeeld aan familie.


De kaartenwebshop onderzocht de ins en outs rondom het kiezen van een babynaam. Het blijkt dat 61% van de Nederlanders waarde hecht aan een naam die niet zo vaak voorkomt. Een babynaam op het oog die ineens 'gestolen' wordt door een familielid, vriend of kennis? Een op de tien respondenten overkwam het. Het was dan voornamelijk een kennis (40%) die er met de naam vandoor ging. Bij 23% werd dezelfde naam al door een vriendin gekozen.

Geheimpje bewaren

Ruim een kwart (26%) van de toekomstige ouders geeft aan discussie te hebben gehad over de naam van hun kleintje. Toch hakte het grootste gedeelte (34%) van de stellen de knoop vrij snel door. Na ongeveer vier tot vijf maanden zwangerschap waren ze het eens over welke naam op het geboortekaartje zou komen te staan. Ook is er een bijna net zo'n grote groep (33%) die de keuze uitstelde tot het laatste trimester.

En zoals te verwachten valt, staan Nederlanders niet te springen om de gekozen naam van tevoren al te delen. 86% wil de naam het liefst geheimhouden tot na de geboorte. Toch lukt dit niet bij iedereen: een op de tien geeft aan per ongeluk zijn mond voorbij gepraat te hebben als het gaat om de naam.

Geen spijt achteraf

De belangrijkste eis bij het kiezen van een naam is de match tussen voor- en achternaam. Bijna de helft van de respondenten (48%) zegt dit de belangrijkste voorwaarde te vinden. "We kennen namelijk allemaal wel de 'schaamnamen' zoals W.C. Pot, Anna Nas of Felice Dekens. Het is toch pijnlijk als je hier achteraf niet goed over na hebt gedacht", zegt Marleen Riemersma, naamexpert bij Babynamen.nl. Een iets kleiner gedeelte (44%) zegt dat de naam makkelijk uit te spreken moet zijn. "Ik moet namelijk altijd mijn eigen naam herhalen of spellen wanneer mensen vragen hoe ik heet", geeft een van de respondenten aan. Op een gedeelde derde plek staat de voorkeur voor een korte naam en het feit dat de naam bij de namen van de andere kinderen moet passen (40%).

Populairste babynamen begin 2023

Verder blijkt uit interne cijfers van Kaartje2go van het eerste kwartaal dat Finn, Levi en Boaz het meest geliefd zijn als het gaat om jongensnamen. Bij de meisjes zijn dit Olivia, Zoë en Lieke. Als het gaat om uniseks namen dan vormen Sem, Luca en Noah de top drie.

Meer onderzoeksresultaten en het namenoverzicht per provincie zijn hier te vinden.