OPMEER - “Wij hebben een doeners mentaliteit en zoeken de verbinding met elkaar op.” Zo lovend spraken Opmeerse ondernemers en vrijwilligers over hun gemeente tijdens de bijeenkomsten over de toekomstvisie van Opmeer. In het bijzijn van burgemeester Gertjan Nijpels en wethouder Herman ter Veen kwamen vrijwilligers en ondernemers online bijeen om samen mee te denken over de toekomst van hun Opmeerse trots. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen? Waar zien ze kansen? Waar moet in geïnvesteerd worden?


Koester en verbeter

Een toekomstvisie is niet alleen maar kijken naar wat anders kan, het betekent ook het koesteren van waar je tevreden over bent. En dat is dus die aanpakkersmentaliteit. Een gemeente waar iedereen elkaar opzoekt en waar we vooral lekker aan de slag willen. Dat willen we zo houden in de toekomst!

Natuurlijk is er ook ruimte voor verbetering. Neem nu bijvoorbeeld woningen. Er zijn gewoon weinig betaalbare woningen voor starters. Terwijl juist starters zorgen voor een bruisende gemeente en nieuwe vrijwilligers binnen het verenigingsleven. En ook missen we wel wat voorzieningen die ervoor zorgen dat het centrum leuker wordt. “Er mist een gezellig plekje om ’s middags even te zitten met een broodje”, merkte de eigenaar van een winkel in het centrum van Opmeer op. “Mijn klanten vragen mij steeds waar zij kunnen lunchen!”. Ook geven de vrijwilligers aan dat het dorp een accommodatie voor toneel- of muziekuitvoeringen mist.

Uitdagingen van nu
En richting de toekomst staan er nog wel wat uitdagingen op de rol. Wat gaat de gemeente doen met de problemen rondom de vergrijzing? Hoe gaan we er samen voor zorgen dat ons talent niet vertrekt naar de randstad? Hoe staat het ervoor met de energietransitie? En moet Opmeer in de toekomst fuseren met omliggende gemeentes?

De typisch Opmeerse mentaliteit kwam gauw naar boven, want voor veel van deze uitdagingen werden meteen voorstellen gedaan. Brian op ’t Veld, eigenaar van het café ’t Centrum in De Weere ziet bijvoorbeeld een prachtige kans in het verder ontwikkelen van het toerisme. Het bouwen van campings en hotels zou hierbij een rol kunnen spelen. De omgeving van Opmeer kent mooie pareltjes, zoals de kleiputten en de Kolk van Dussen: dat is geweldig voor toeristen!

Wil jij ook meedenken over de toekomst van Opmeer?
Laat op www.opmeer2030.nl jouw toekomstdroom achter – of laat jouw wensen achter op de ansichtkaart die deze week op de mat valt!