ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum kijkt vol enthousiasme terug op zijn jubileumjaar met allerlei feestelijke activiteiten. Begin april opende (voormalig) staatssecretaris Gunay Uslu het feestjaar officieel. In datzelfde weekend bezochten ook meer dan twintig burgemeesters en wethouders uit de voormalige Zuiderzeegemeenten het buitenmuseum om gezamenlijk de 75ste verjaardag te vieren. De schijnwerpers stonden dit jaar op drie grote, traditionele volksfeesten, die ook nu nog jaarlijks worden gevierd: Koningsdag op Marken, het Bloemencorso in Vollenhove en de kermis in Lutjebroek. Later in april vond in het volledig vernieuwde entreepaviljoen, in het bijzijn van de donateurs de feestelijke onthulling van de prachtig gerestaureerde en verlevendigde maquette plaats. In juni opende in het binnenmuseum de jubileumtentoonstelling 75 jaar Zuiderzeemuseum over het maken van grootse plannen voor en het bouwen van het unieke buitenmuseum. Wegens succes is deze tentoonstelling verlengd en nog tot en met 7 januari 2024 te bezoeken. Onlangs opende hier ook Zuiderzeeschatten. Vijftien medewerkers van het museum kozen uit de indrukwekkende in 75 jaar opgebouwde collectie hún schat. Al met al een jubileumjaar waar het museum vol trots op terugkijkt.

Foto opening jubileumjaar door staatssecretaris

Opening jubileumjaar door staatssecretaris Gunay Uslu, links museumdirecteur Stephan Warnik, foto Merike Frese

279.895 bezoekers

Algemeen directeur Stephan Warnik kijkt tevreden terug, óók op het bezoekersaantal van 2023. "In totaal bezochten 279.895 mensen uit binnen- en buitenland ons jarige museum. Dit betekent dat we weer terug zijn op het niveau pre-corona en daar ben ik ontzettend blij mee. Met name in het zonnige en droge voorseizoen hebben we rond de 30% meer bezoekers ontvangen dan in 2019 en ook 2022. In de zomervakantie waren met name eind juli en begin augustus nat en vielen de bezoekersaantallen ietwat in het water. Op 5 juli was het buitenmuseum zelfs een dag gesloten vanwege code rood (storm). De best bezochte dag in het seizoen was 28 oktober met 5.195 bezoekers, toen ook de tweede feestelijk verlichte Avond in het buitenmuseum plaatsvond. Pietendorp ging daar met respectievelijk 5.573 en 5.364 op de zondagen nog overheen en trok in totaal 18.986 bezoekers. Ook Zuiderzeelicht trok een recordaantal bezoekers deze jubileumeditie. Het definitieve bezoekersaantal is nog niet bekend, maar tot heden zijn er 20.000 tickets verkocht. De vorige editie trok in totaal 17.104 mensen. Zuiderzeelicht is nog tot en met 7 januari 2024 te bezoeken."

Impressie Zuiderzeelicht 2023

Impressie Zuiderzeelicht 2023, foto Jan-Kees Steenman

Waterwijs in 2024

Het einde van het jaar is tevens een mooi moment om vooruit te blikken. Het jaar 2024 staat in het teken van water. Stephan Warnik over het actuele onderwerp water: "Drinkwaterbedrijven waarschuwen voor een toenemende kans op waterschaarste door de groeiende vraag, vervuiling en klimaatverandering.

Daarom vragen we, samen met onze partners HHNK en PWN, aandacht voor dit thema.”

Kun jij je een wereld zonder schoon water voorstellen? Waar nu altijd schoon drinkwater uit de kraan stroomt, was dat vroeger wel anders voor bewoners rond de Zuiderzee. Schoon water was schaars en daarom ging men er zuinig mee om. Wat kunnen we van hen leren over het zorgvuldig omgaan met ons eigen drinkwater? Vanaf 17 februari ontdek je in het binnenmuseum in de tentoonstelling Waterwijs meer over het watergebruik van toen en nu. Bekijk de historische objecten en hedendaagse tegenhangers: van wasteil en pispot tot recycledouche en waterbesparend toilet. Doorloop de dilemma’s in het keuzedoolhof en maak een selfie in de levensgrote waterleiding van 1.5 meter! Vanaf 29 maart opent het buitenmuseum en kun je een

audioserie volgen langs historische waterlocaties en luisteren naar verhalen over de dorpsput en de klapgoot. Onderweg vind je het waterlab, waar kinderen proefjes kunnen doen, en vier waterkunstwerken: stap bijvoorbeeld onder de Waterpoort of beklim de bijzondere uitkijktoren.

Campagnebeeld Waterwijs

Campagnebeeld Waterwijs, de tentoonstelling