AARTSWOUD - Het Rundveemuseum in Aartswoud is tijdens de eerste Open Stal Zondag tussen 11.00-16.30 uur het decor van “voedsel van dichtbij”. Diverse agrarische ondernemers uit de omtrek geven op deze versmarkt informatie over hun producten. Er zijn heerlijke proevereitjes om te tonen dat gezond en lekker goed samen kunnen gaan. En in de stal zijn een aantal hele bijzondere kleine kalfjes te bewonderen.

In diverse stands wordt informatie gegeven over de productiewijze en het eindproduct. Bedrijven uit de regio werken dagelijks aan goed voedsel en hebben tot buiten de grenzen een goede en betrouwbare naam. Er is uiteraard aandacht voor groente en zuivelproducten. Maar ook minder bekende producten krijgen aandacht. Zeker afgelopen zomer was er in West-Friesland bijvoorbeeld voldoende zon om een lekker wijntje te brouwen. Jaap Smak uit Lutjewinkel is de enige overgebleven bonenteler van Noord-Holland. Zijn citroenbonen, kievietsbonen en krombekken zijn in culinaire kring bekend om de kwaliteit. Op 13 januari zijn de verschillende soorten en veel recepten te vinden op zijn stand. Ook het geheim van een nog tamelijk onbekend product, kefir, wordt uit de doeken gedaan. En een heuse melksommelier laat diverse soorten melk proeven. Hij weet veel te vertellen over de verschillen. Kort samengevat: heel veel tips om meer variatie aan te brengen in de dagelijkse maaltijd met lekker Noord-Hollands voedsel. En ook belangrijk: dichtbij huis geteeld betekent minder belasting voor het milieu.

Alles vindt plaats in het decor van het Rundveemuseum, dat draait om de aanwezige bijzondere rundveerassen met hun kalfjes. Fokken om oorspronkelijke Nederlandse rundveerassen te behoeden voor uitsterving is het doel van het museum. Dat lukt aardig gezien het aantal bijzondere kalfjes dat in de potstal staat. Voor puur natuur dus op naar het Rundveemuseum!

Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt 3,50 euro, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen 1,50. Vrienden van het museum hebben gratis toegang.

Voor meer informatie: www.rundveemuseum.nl